?

Hva bør man gjøre med tannkjøttsbetennelse?

Kvinne 20 . 19 Mai 2021
Spørsmål

Hei. Har regulering og har pusset litt for hardt nede, og tannkjøttet på hjørnetennene har trukket seg litt nedover. Har også ganske rødt tannkjøtt i kanten ved tennene nede, som reguleringstannlegen påpekte for snart 2 mnd siden. Hun sa jeg måtte pusse bedre for at det ikke skal bli betennelse. Skal tilbake dit og til tannlegen om 1 mnd. Er kjemperedd for tannkjøttsykdom, og har hørt man kan miste tennene. Er spesielt redd for hjørnetennene, siden tannkjøttet allerede har gått litt nedover. Har hatt litt tannverk de siste dagene, men vet ikke om det er pga reguleringen eller ikke. Pusser mye bedre etter jeg var der sist, men er likevel ingen forbedring. Skjønner ikke hvordan jeg kan pusse bedre. Har hørt man kan bruke corsodyl, men er skeptisk siden ikke reguleringstannlegen nevnte det. For hvis det var betennelse og noe jeg må gjøre, annet enn å pusse bedre, ville hun vell ha sagt det, selv om hun bare skal sjekke reguleringen? Er veldig redd, men vet ikke om det er nødvendig...

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

Det høres ut som at tannlegen din har gitt deg gode råd og at han eller hun vil følge deg opp på kontroll. Tannkjøttsbetennelse er svært vanlig og nesten alle vil oppleve tannkjøttsbetennelse i kortere eller lengre periode i løpet av livet. Tilstanden er ikke farlig så lenge den oppdages og behandles tidlig.

Tannkjøttsbetennelse finnes i akutt og kronisk form.

Akutt form (gingivitt) kan skyldes at du har børstet for hardt eller har plakk ( bakteriebelegg)  langs tannkjøttskanten og imellom tennene. Dette er en mild form som går tilbake med god munnhygiene.

Kronisk form ( periodontitt) skyldes opphopning av plakk  langs tannkjøttskanten og imellom tennene. Dette er en betennelse som går dypere ned i vevet og kan medføre tap av tannfeste. Periodontitt er en multifaktoriell sykdom og påvirkes av andre forhold som for eksempel røyking, stress, nedsatt immunforsvar, enkelte sykdommer eller medisinbruk.

Det viktigste tiltaket mot tannkjøttsbetennelse er god munnhygiene, ved å børste vekk alt plakk med en myk børste og bruke tanntråd i mellom tennene hver dag. Bruk av elektrisk, roterende tannbørster kan være noe mer effektivt enn vanlig tannbørster.

Corsodyl munnskyll ( klorheksidin munnskyllevæske) kan ikke skylle vekk plakk, men virker desinfiserende og forebyggende mot bakteriebelegg. Corsodyl munnskyll kan misfarge tennene og skal ikke brukes over lang tid uten samråd med tannlegen.

Dersom du opplever at tannkjøttsbetennelsen ikke går tilbake, så kan det være lurt å ta kontakt med tannlegen og avtale jevnlige besøk for fjerning av plakk og rense tannstein.

Din reguleringstannlege og faste tannlege vil helt sikkert sammen med deg finne riktig forebyggende behandling og tiltak når du kommer til neste kontroll.

Vennlig hilsen

Tannlegen, SiO Helse



 
Finner du ikke det du leter etter?